„Kas mums šiandien yra laisvė?“ – pagrindiniam klausimui gvildenti susivienijo studentai, kūrėjai ir komunikacijos ekspertai. Artėjant vienam didžiausių istorinių įvykių – Baltijos kelio 35-mečiui –, valstybinis ansamblis „Lietuva“ ir Vilniaus universiteto Komunikacijos fakultetas surengė kūrybines dirbtuves „650 KM LAISVĖS“. Gegužės 22 dieną, trečiadienį, VU Tech Hub erdvėje, studentų komandos dalinosi idėjomis ir diskutavo su patyrusiais specialistais, kaip kūrybiškai įprasminti būsimą jubiliejinę kampaniją. Renginio dalyviai varžėsi dėl geriausio sugalvoto simbolio ir šūkio, kuris plačiai visuomenei galėtų būti pristatomas rugpjūtį kulminaciniame koncerte „650 KM LAISVĖS“.

Kūrybinės dirbtuvės ir apdovanojimai organizatorių nuotrjpeg

„Gera susitikti su jaunais ir kūrybiškais žmonėmis, bet svarbiausia, kad jie savo kūrybinį potencialą nukreipia ne tik pramogai ar komercijai, bet Lietuvos ir jos istorinių įvykių valstybingumo įprasminimui”, – iniciatyva džiaugiasi vertinimo komisijos narys režisierius Dalius Abaris. Jis šiemet režisuoja pagrindinį Baltijos kelio 35-mečiui skirtą renginį Vilniaus Katedros aikštėje, kurį organizuoja valstybinis ansamblis „Lietuva“ kartu su Lietuvos nacionaline filharmonija.

650 KM LAISVĖS Režisierius Dalius Abaris

Dalius Abaris, koncerto „650 KM LAISVĖS” režisierius (T. Kaunecko nuotr.)

Jaunimo siūlomas idėjas vertino renginiui suburta ekspertinė komisija: valstybinio ansamblio „Lietuva“ vadovė Edita Katauskienė bei komunikacijos ir rinkodaros skyriaus vadovė Greta Švedkauskė, komunikacijos agentūros „Comms on Duty“ direktorė Milda Lomsargienė, LRT.lt portalo vyr. redaktoriaus pavaduotoja Aleksandra Ketlerienė, grafikos dizaineris Tomas Mozūra ir LTG rinkodaros ir prekės ženklo strateginio vystymo vadovė Inga Romanovskienė.

Ieškojo vienijančių akcentų

Kūrybinėse dirbtuvėse „650 KM LAISVĖS“ dalyvavo Vilniaus dizaino kolegijos, Vilniaus universiteto Kūrybos komunikacijos bei Leidybos ir reklamos studijų programų studentai. „Ruošdami savo pristatymą, pirmiausiai atlikome tyrimą, su kuo žmonėms asocijuojasi laisvė ir Baltijos kelias. Tą klausimą gvildenome ir per savo asmenines patirtis. Tai galimybė kurti, mokytis, bendrauti ir siekti savo tikslų, jaustis saugiam ir nevaržomam. Bendrystė, Laisvės kelias, atvirumas pasauliui, tokie įvaizdžiai kaip atviri delnai ar susikibusios rankos – visa tai mus įkvepia kalbėti apie laisvės giją, apie jos tęstinumą iš kartos į kartą. Gija – tai, kas mus vienija: venomis tekantis prigimtinis laisvės troškimas“, – dalinasi kūrybinė komanda, kurią sudarė Indrė Musteikytė, Augustė Kielaitė, Ugnė Mazaliauskaitė ir Odeta Jurevičiūtė. Studentės buvo apdovanotos už inovatyvius kūrybinius sprendimus ir gilų temos suvokimą.

Renginį moderavo Komunikacijos fakulteto doktorantas, lektorius, TV laidų ir renginių vedėjas Lukaš Kaminski. Kūrybinių dirbtuvių metu buvo vedamos trumpos paskaitos: komisijos narė I. Romanovskienė pristatė prekės ženklo kūrimo metodus, o M. Lomsargienė papasakojo apie idėjų pitch‘inimą.

Aptarusi komandų pristatytus kūrybinius darbus, vertinimo komisija pasveikino dalyvius už bendruomenišką ir pilietišką įsitraukimą, diskusijas visiems aktualia tema. Vis dėlto, tiek komisijos nariai, tiek organizatoriai atkreipė dėmesį į platesnio akiračio ir nestandartiškų sprendimų paieškos svarbą.

„Jauniesiems kūrėjams išties reikalinga drąsa. Palinkėčiau daugiau polėkio ir platesnio požiūrio, nebijant išlipti iš tam tikrų „rėmų“ ar atitrūkti nuo stereotipų. Didžiulė pagarba už ryžtą, už tai, kad jums rūpi ir norite prisidėti. Ačiū dalyvavusiems, ateityje kvieskite aktyviau prisidėti bendraminčius“, – kūrybinių dirbtuvių finale kalbėjo I. Romanovskienė.   

650 KM LAISVĖS Inga Romanovskiene

Inga Romanovskienė, LTG rinkodaros ir prekės ženklo strateginio vystymo vadovė

„Iš studentų analizių ir pasiūlymų išgirdome daug įdomių, kai kur net nuostabą keliančių idėjų, svarbių komunikacijai akcentų. Smagu, kad nemažai išsakytų minčių ir vertybių sutampa su mūsų, kaip organizatorių, požiūriu. Tikimės, kad dalyvių duotas tonas padės atrasti tą raktą, kuris jaunus žmones pritrauktų minėti tokias svarbias datas kaip Baltijos kelio 35-metis“, – teigia ansamblio „Lietuva“ vadovė E. Katauskienė.

650 KM LAISVĖS Edita Katauskienė M

Edita Katauskienė, valstybinio dainų ir šokių ansamblio „Lietuva" vadovė (M. Vitėno nuotr.)

Bendru sutarimu vienas nugalėtojas, pretenduojantis į didįjį piniginį prizą, išrinktas nebuvo, tačiau ansamblis „Lietuva“ nusprendė išdalinti finansinį paskatinimą visoms trims kūrybinėms komandoms, taip dalyvius motyvuojant ateities projektams. Dalyviams ir geriausiam pristatymui prizus taip pat įsteigė viso projekto mecenatas „Elektrum Lietuva“ ir VU Komunikacijos fakultetas.

Geriausios studentų komunikacijos idėjos bus gvildenamos toliau su būsimo jubiliejinio renginio kūrėjais. Galutinis Baltijos kelio 35-mečiui skirtas projektas, jo šventinis simbolis bei kuriama muzikinė programa bus pristatomi spaudos konferencijoje birželį.

Valstybinis ansamblis „Lietuva“ ir Lietuvos nacionalinė filharmonija 2024 m. rugpjūčio 23 d. organizuoja didelio masto pilietinę ir visuotinę akciją – koncertą „ 650 kilometrų laisvės”. 650 kilometrų laisvės – tai simbolis gyvai rankomis susikibusių žmonių grandinės, nusidriekusios nuo Vilniaus per Rygą iki Talino įsimintiną 1989 m. rugpjūčio 23 d. Kaip žinia, Baltijos kelias buvo unikali protesto akcija minint 50-ąsias Molotovo-Ribentropo pakto metines, kai trys Sovietų sąjungos okupuotos Baltijos šalys susivienijo ir ryžtingai pareiškė, jog vieningai sieks Baltijos šalių nepriklausomybės.

 

Siekdami užtikrinti jums teikiamų paslaugų kokybę, Universiteto tinklalapiuose naudojame slapukus. Tęsdami naršymą jūs sutinkate su Vilniaus universiteto slapukų politika. Daugiau informacijos