Saugumiečių dėmesys, studentų šventėje pasirodęs Prezidentas Valdas Adamkus, manekenai iš laikraščių, linksmybes užkūręs Stasys Povilaitis ir kaulai Vilniaus universiteto kieme – tai tik dalis istorijų, kurias sukaupė daugiau nei tris dešimtmečius skaičiuojanti Vilniaus universiteto (VU) Komunikacijos fakulteto žurnalistikos studentų šventė „leŽuDi“. Vieni garsiausių šalies veidų dalinasi prisiminimais ir niekam dar neviešintais kadrais iš studijų metų.

naujienai lezudi adamkus

Dar sovietmečiu užsimezgusi žurnalistikos studentų tradicija gegužės pradžioje švęsti profesines dienas „leŽuDi“ gyvuoja iki šiol. Sovietmečiu vadintos tiesiog „Žurnalistų dienomis“, Nepriklausomybės aušroje Laimono Tapino įvardytos „leŽuDi“, pastaraisiais metais kiek apmirė, tačiau VU Jaunųjų žurnalistų draugijos (VU JŽD) iniciatyva buvo vėl atgaivintos. Šiemet renginys prasideda jau kitą savaitę ir vyks gegužės 13–17 dienomis. Organizatoriai kviečia žurnalistikai neabejingus žmones į aktualias diskusijas, nemokamą kino seansą, protmūšį, gyvos tinklaidės įrašymo vakarą, krepšinio turnyrą bei dūzges.

Veikla nesuderinama su tarybinio studento elgesiu

Dar sovietmečiu studijavusi žurnalistė ir laidų vedėja Edita Mildažytė prisimena, kaip žurnalistų dienų organizavimas nuvedė ne tik iki grožio konkursų, bet ir skraidančių spektaklių, kurie buvo vadinami „Kapusninkais“.

„Kapusninkai“ – tai visokie linksmi vaizdeliai, esamų aktualijų, kaip dabar kokios „Dviračio žinios", studentiško gyvenimo, dėstytojų pašiepimas“, – tikina E. Mildažytė.

Vėliau įvairūs linksmieji pasirodymai virto skrajojančiu žurnalistų teatru, kuris gastroliavo po Lietuvą. „Bet po to mus kažkas paskundė saugumui, kad mes esame antitarybiniai ir mes turėjome dabartinėje Prezidentūroje, tada – Menininkų rūmuose, vaidinti tą spektaklį saugumiečiams. Bet nieko, neišmetė mūsų“, – juokiasi žurnalistė.

Žurnalistei išmetimas iš universiteto grėsė ne pirmą kartą. Tais laikais, kada žurnalistikos studijos priklausė Istorijos fakultetui, žurnalistai taip pat vaidino Istorikų dienų spektaklyje. E. Mildažytė vaidino karalienę Ūbienę, o Alfredas Bumblauskas – karalių Ūbą: „Ir ten man buvo toks specifinis tekstas, už kurį mane bandė pašalinti iš universiteto su prierašu „už elgesį, nesuderinamą su tarybinės studentės elgesiu“, o A. Bumblauską – „už elgesį, nesuderinamą su tarybinio dėstytojo elgesiu“.

Laidų vedėja pasakoja, kad to priežastys buvo šios dvi scenos: pirmoji – karaliaus Ūbo scena, kai jis grįžta iš karo žygio, parveža lobį ir meta jį pro langą. Šią sceną A. Bumblauskas suvaidino mesdamas kapeikas pro langą. Kadangi alus kainavo 8 kapeikas, visi puolė jų rinkti. Antroji scena – karalienė Ūbienė turėjo iškišti koją pro langą ir mautis kojinę.

„Mes kažkaip labai mokėdavome linksmintis, pradedant mūsų krikštynomis, baigiant viskuo kitu – labai siautėdavome ir turėdavome linksmus plaučius. Daug kas sakė, kad mūsų kursas tuo buvo išskirtinis“, – pasakoja žurnalistė E. Mildažytė.

Šventėje pasirodęs Prezidentas Valdas Adamkus

Ar tikrai žurnalistikos studentų šventėje galėjo lankytis Prezidentas Valdas Adamkus? Nors skamba neįtikinamai, taip nutiko lygiai prieš 25-erius metus, 1999-ųjų gegužės pradžioje, kai į VU Komunikacijos fakulteto žurnalistikos studentų „leŽuDi“ dienų uždaromąjį vakarą užsuko tada ir naujai išrinktas Prezidentas V. Adamkus.

Lietuvos ambasadorius Europos Sąjungoje Arnoldas Pranckevičius prisimena, ką teko daryti, kad prisikviestų naujai išrinktą Lietuvos prezidentą Valdą Adamkų. „Teko imtis gudrybių, iš dangaus sukuriant Žurnalistikos instituto penkiasdešimtmetį ir tuo nustebinant tuometinį Žurnalistikos centro direktorių Laimoną Tapiną, primenant Prezidentui jo žurnalistinę praeitį dirbant radijo stotyje „Margutis“ Čikagoje ir net užtikrinant, kad šventėje bus jo mėgstamiausio alaus“, – tikina A. Pranckevičius.

Prie kiemo vartelių Prezidentą pasitiko ne tik visų Lietuvos televizijų ir spaudos fotografų kameros, bet ir Lavijos Šurnaitės ir paties Arnoldo Pranckevičiaus netikėta provokacija Valdui Adamkui. Prisimenant profesoriaus Vytauto Landsbergio pasakytą sparnuotą frazę, kad, paskaičius laikraščius, norisi nusiplauti rankas, tą žurnalistai paprašė padaryti ir Prezidento V. Adamkaus.

Rotušės aikštėje – manekenai iš laikraščių, studentų linksmybėse ir Stasys Povilaitis

Žurnalistė, LRT televizijos laidų vedėja Guoda Pečiulytė prisimena, kad 2004-aisiais „leŽuDi“ minėjo laisvos spaudos atgavimo šimtmetį. Ta proga žurnalistikos studentai Rotušės aikštėje lipdė manekenus iš laikraščių. Taip pat buvo filmuojamas dokumentinis filmas apie Vincą Kudirką.

LRT žurnalistė, laidų vedėja Eglė Daugėlaitė dalinasi, kad ilgai mąstė, kaip turėtų atrodyti 2007-ųjų šventė, kurią tuomet ji ir organizavo. Pasak jos, kilo idėja į eiseną pakviesti žinomą Lietuvos dainininką Stasį Povilaitį. Idėja virto realybe – scenos grandas žygiavo Vilniaus gatvėmis kartu su studentais ir dalyvavo tokiose linksmybėse, kaip laikraščio „Universitas Vilnensis“ pristatymas bei studentų vaidinimas. Studentai įkūnijo skirtingų filmų personažus, narpliojančius detektyvą. „Smagi dalis ta, kad mes glaudžiai bendradarbiavome su vyresniųjų karta. Jie irgi dalyvavo vaidinime“, – pasakoja žurnalistė E. Daugėlaitė.

Universiteto kieme rasti žmogaus kaulai

Radijo laidų vedėja dr. Rūta Kupetytė prisimena, kad 2009-ųjų vėlyvą pavasarį Komunikacijos fakulteto Žurnalistikos instituto kiemelyje, Maironio gatvėje, priešais Šv. Onos bažnyčią, buvo rasti žmogaus kaulai. Apie incidentą tada pranešė portalas „Alfa.lt”. Portalo publikacijoje buvo skelbiama, kad, tvarkydami instituto kiemelį „leŽuDi“ šventei, studentai aptiko žmogaus kaulus.

„Kaulai buvo rasti ne didesniame nei pusės metro gylyje. Buvo tvarkomas kiemas, išvežami akmenys, šiukšlės“, – pasakoja įvykio liudininkė dr. R. Kupetytė. Anot jos, buvo aiškiai matyti kaukolė, apatinis žandikaulis, kiti žmogaus kaulai.

Archeologai, atvykę su pareigūnais, patvirtino, kad kaulų studentai gali rasti ir daugiau, nes institutas pastatytas ant buvusių kapinių.

Programoje ir aktualios diskusijos su žymiausiais žurnalistais, ir kino seansas, ir dūzgės

VU Komunikacijos fakulteto studentai, kurie organizuoja jau kitą savaitę vyksiančias „leŽuDi“, džiaugiasi unikalia ir įdomia šio renginio programa bei tikisi pritrukti daug dalyvių.

„Smagu tęsti ilgametę tradiciją turintį renginį, kuris suburia ne tik studijuojančius žurnalistiką, tačiau ir visą Universiteto bendruomenę bei žurnalistus, kadaise čia studijavusius ir organizavusius „leŽuDi“. Noriu pasidžiaugti žurnalistų bendruomenės pagalba organizuojant renginį ir tikiu, kad jis sudomins daugelį tų, kuriems svarbi žurnalistika, jos ateitis“, – teigia žurnalistikos studentė, „leŽuDi“ koordinatorė Miglė Kalinauskaitė.

Nemokamas „leŽuDi“ renginys vyks visą savaitę. Gegužės 13-ąją, pirmadienį, žurnalistų dienas atidarys diskusija „Žiniasklaidos turinio problematika: ar vartotojas pasigestų paspaudimus generuojančio turinio, jei jo nebūtų?“, kurioje dalyvaus „tv3.lt” vyriausiojo redaktoriaus pavaduotoja Erika Fuks, „LRT.lt” vyriausiojo redaktoriaus pavaduotoja Aleksandra Ketlerienė, naujienų portalo „Delfi” žurnalistė Kristina Pocytė-Medutė ir „Verslo žinios“ vyriausiojo redaktoriaus pavaduotoja Liucija Zubrutė, o moderuos žurnalistikos studentas Vakaris Vingilis. Žurnalistai diskutuos bare „In Vino“ (Aušros Vartų g. 7), pradžia – 19:00 val.

Antradienį, gegužės 14 d., renginio dalyvių lauks protmūšis „Žurnalistikos olimpas“, vyksiantis bare „Peronas“ (Geležinkelio g. 6), pradžia – 18:00 val.

Trečiadienį, gegužės 15 d., „leŽuDi“ persikelia į Senamiesčio „Pasaka“ kino teatrą (Šv. Ignoto g. 4), kuriame vyks režisieriaus Quentin Dupieux filmo „Daaaaaali“ peržiūra. Ar jaunai žurnalistei, svajojančiai imti interviu iš ekscentriškojo tapytojo, nusišypsos sėkmė? Pradžia – 19:00 val.

Po filmo seanso, bare „7 Fridays“ (Pilies g. 11), vyks garsių žurnalistų – Eglės Daugėlaitės, Edmundo Jakilaičio ir Rimvydo Paleckio – istorijų vakaras. Pradžia – 20:30 val.

Savaitę truksiantiems renginiams įpusėjus, ketvirtadienį, gegužės 16 d., erdvėje „Kitas kampas“ (Malūnų g. 4), bus įrašinėjama gyva tinklalaidė tema „Po „Eurovizijos“. Ar mes dar gyvi?“. Poklabyje dalyvaus tinklaraščio „Dūzė Pua“ bendraautorius ir LRT TV naujienų tarnybos užsienių redaktorius Tadas Paškevičius, LRT popmuzikos vyriausiasis redaktorius, radijo laidų vedėjas, „Eurovizijos“ komentatorius Ramūnas Zilnys, LRT televizijos ir radijo laidų vedėja, nacionalinės „Eurovizijos“ atrankų komisijos narė Gerūta Griniūtė ir „Eurodiena“ vyriausiasis redaktorius, LRT Radijo žurnalistas Justas Buivydas. Diskusiją moderuos žurnalistikos studentas Rytis Skamarakas.

Penktadienį, gegužės 17 d., 14:00 val. VU Sveikatos ir sporto centre (Saulėtekio al. 2) vyks 3x3 krepšinio turnyras. Žurnalistų dienų minėjimus vainikuos smagios dūzgės, kuriose pasirodys grupė „Morės akys“. „leŽuDi“ uždarančios dūzgės vyks Skirmanto Valiulio medijų centro vidiniame kieme (Maironio g. 7), pradžia – 19 val.

Daugiau informacijos apie renginį: https://fb.me/e/gu8eme0tJ

Siekdami užtikrinti jums teikiamų paslaugų kokybę, Universiteto tinklalapiuose naudojame slapukus. Tęsdami naršymą jūs sutinkate su Vilniaus universiteto slapukų politika. Daugiau informacijos