ambrosia

 

Tarptautinis projektas „Europeanos valgiai ir gėrimai“
(angl. Europeana Food and Drink)

Projekto aprašymas

Projektu „Europeanos valgiai ir gėrimai“ pasitelkiant kūrybines ir kultūros industrijas siekiama prisidėti prie platesnio Europeanos skaitmeninių išteklių panaudojimo visuomenėje bei Europeanos plėtros kulinarijos, maisto ir gėrimų kultūros tematinėje erdvėje. Projektas vienija 28 partnerius – kultūros ir mokslo institucijas (muziejus, archyvus, bibliotekas, mokslinių tyrimų centrus, universitetus ir kt.), visuomenines organizacijas, maisto ir gėrimų industrijos atstovus bei informacinių programų kūrėjus, siekdamas sukurti efektyviai veikiančius kultūros industrijų produktus, pagrįstus skaitmeninio kultūros paveldo panaudojimu. Neabejotinas projekto teminis aktualumas nesunkiai leidžia atskleisti sukauptų išteklių panaudojimo potencialą ir įvairiapusiškai pristatyti skirtingų Europos šalių maisto ir gėrimų gamybos, valgymo kultūros, tradicijų ir kulinarinio paveldo ypatumus. Planuojami projekto rezultatai yra grindžiami keturiomis pagrindinėmis veiklos kryptimis:

  • Skaitmeninio turinio plėtra – sutelkti ir apjungti šiuo metu Europeanoje esančius temiškai susijusius skaitmeninius išteklius, paruošti juos tolimesniam panaudojimui, taip pat papildyti Europeaną nauju turiniu (50-70 tūkst. naujų skaitmeninių objektų su metaduomenimis).
  • Visuomenės įtraukimas – siekti glaudesnio institucijų ir visuomenės bendradarbiavimo, sudominti Europeanos vartotojus, pasiūlant jiems aktualias paslaugas bei labiausiai priimtinus turinio panaudojimo būdus, skatinti vartotojus aktyviai naudoti ir skleisti esamus skaitmeninius išteklius.
  • Mobliųjų ir kompiuterinių aplikacijų kūrimas – bendradarbiaujant su kūrybinių industrijų partneriais, pasiūlyti vartotojui inovatyvias komercines aplikacijas bei praplėsti Europeanos atviros prieigos centrus jungiantį tinklą.
  • Mokymas(is) – dalintis projekto metu įgytomis naujomis žiniomis, siekiant suprasti sėkmingai veikiančius į skaitmenius kultūros išteklius orientuotas ir vieša bei privačia partneryste grindžiamus, atvejus.

Komunikacijos fakultetas yra vienas iš projekto „Europeanos valgiai ir gėrimai“ turinio tiekėjų, siekiantis papildyti Europeaną skaitmeniais ištekliais, susijusiais su mūsų šalies maisto kultūra, atskleidžiant nacionalines maisto ir gėrimų gamybos bei vartojimo tradicijas, vietinius papročius, paplitusius receptus, o taip pat supažindinti su regioniais Rytų Europos ypatumais. Bendradarbiaudamas su kitais projekto partneriais, KF planuoja prisidėti ir prie komercinių aplikacijų kūrimo, tiriant Europeanos vartotojų poreikius ir elgseną, teikiant rekomendacijas šių aplikacijų kūrimui, o taip pat vertinant pasiūlytų sprendimų bei jų sukurtos pridėtinės vertės efektyvumą.

Projekto trukmė:
„Europeanos valgiai ir gėrimai“ – tai 30 mėn. trukmės projektas, pradėtas vykdyti 2014 m. sausio 1 d. ir planuojamas užbaigti 2016 m. birželio 30 d.

Projekto finansavimo šaltinis:
Europos Komisijos Informacinių ir ryšių technologijų politikos rėmimo programa ir Vilniaus universitetas. Bendras projekto biudžetas – 62 500 EUR.

Projekto vykdymo grupė:

  • Ingrida Vosyliūtė, Muzeologijos katedra (projekto vadovė)
  • Dr. Rimvydas Laužikas, Muzeologijos katedra (darbo grupės mokslinis vadovas)
  • Dr. Vykintas Vaitkevičius, Muzeologijos katedra
  • Mantas Daubaras, Muzeologijos katedra
  • Mindaugas Kelpša, Muzeologijos katedra

Nacionaliniai KF partneriai projekte:

  • Vilniaus universiteto biblioteka
  • UAB „Dizi“

Daugiau apie projektą: